Etikett
Att respektera sina medmänniskor gör att alla trivs och känner ett värde. I all japansk kampkonst finns mer eller mindre formellt uttalade etikettsregler. Att uppträda i enlighet med dessa är ett sätt att garantera att kampkonsten behåller sin ursprungliga inriktning.
Vi har inom Shudokan tagit fasta på detta och har vissa traditionella normer för hur man uppträder, både i och utanför vår dojo. Dessa kan för nybörjaren verka onödiga, besvärliga och till och med främmande eller löjliga. Men de är grundade på tradition, budokultur, normal hövlighet och respekt för våra medmänniskor.
Vi följer inte blint de traditionella, vördnadsfulla och ibland religiösa normerna för umgänge inom budo, men vi ser positivt på de flesta av de mönster som finns. Dels därför att det är praktiskt, dels därför att det ger vår verksamhet en särprägel i förhållande till annan idrotts- och fritidsverksamhet. Vi uppnår större säkerhet vid träningen och bättre ordning, vilket är uppfostrande för de unga och ger tillfredsställelse med miljön för de äldre. Inlärningen för eleverna och undervisningen för instruktörerna blir därmed också lättare.
Bugningar
Inom budo finns två sätt att buga, stående (ritsu-rei) och sittande (zarei). Rörelsen skall vara avspänd och utföras så följsamt som möjligt. I slutet av bugningen görs en kort (mycket kort, men fullt synlig) paus innan man rätar upp sig. I det fall bugningen sker till en instruktör (sensei) eller en högt graderad gäst, är den korta pausen en aning (men fullt synlig) längre.
När skall det bugas?
Som ett tecken på respekt för träningslokalen stannar budoka (person som tränar budo) upp och gör ritsurei vid inträde i dojon. På samma sätt bugas det vid utträde ur dojon. Vid påstigning och avstigning från mattan görs ritsurei mot Shomen (huvudväggen).
Före och efter varje träningspass görs uppställning och gemensam hälsning (bugning) mot shomen och mot sensei. Dessa kan göras stående vilket sker ibland, men vi försöker att i görligaste mån göra dem sittande i seiza.
Under teknikträning med partner skall budoka göra ritsurei före varje teknik för att markera att nu är det träning och vi är inställda på detta. Likaledes avslutas teknikträningen med ritsurei mot partnern, t.ex. när sensei kommenderat "yame". Budoka kan, för att visa ytterligare respekt och artighet när det är dags att lämna dojon, vid bugningen säga "oyazumi nasai" (god natt) eller "shitsurei shimazu" (förlåt att jag ger mig av).
Tilltal från Sensei besvaras alltid med ritsurei och orden "Hai, Sensei" eller bara "hai".
Allmänna regler
- Var tyst och lyssna noga när instruktören visar en teknik.
- Använd endast den teknik som instruktören visat.
- Lämna inte dojon under pågående träning utan att meddela instruktören.
- Respektera alltid din träningskamrat vid varje träning.
- Var aldrig överlägsen mot din träningskamrat, hjälp honom/henne istället.
- Använd inte sådana tekniker som din träningskamrat inte har tränat tillräckligt för att klara av.
- Nybörjare får under inga omständigheter utsättas för hård kontakt eller nedläggningar/kast.
- Visa alltid vänlighet mot alla träningskamrater både i och utanför dojon.
- Hjälp till att hålla ordning i dojon och omklädningsrummen.
Kom i tid till träningen!
Övrig information om etikett finns i vårt etikettskompendium.